Tuesday, June 24, 2014

Recikliranje plutanih vinskih cepova (pampura) - Recycled vine corks

 Ovo je samo jedan od primjera kako mozete iskoristiti pampure, ja sam napravila kutiju za nakit.
 
 Za ovaj projekat trebalo je oko  200 plutanih cepova  zahvaljujuci mojoj dragoj prijateljici Dariji. Ona je zamolila svoje prijatelje da sakupljaju plutane cepove i sacuvala ih za mene.

 
Iskoristila sam stari posluzavnik od trske i drveta, pokrila sa vrucim lijepkom i plutanim cepovima i dobila novi posluzavnik. Vise mi se svidjela ideja za nakit pa sam ga okacila na zid i dekorisala svojim omiljenim nakitom. Jako brzo i jednostavno da se napravi.
 

 

 
Najsladji je bio komentar jedne moje prijateljice kad je vidjela pored ove kutije punu kesu pampura, "Vi bas uzivate u vinu", slatko sam se nasmijala i nju zamolila za ubuduce da mi sacuva pampure. Sto se tice vina istina je da volim ponekad uz dobru veceru i casu dobrog crnog vina:). 

Sunday, June 8, 2014

Reciklirane kutije za djeciju igru

Hladna Zima u Chicagu a za klince prava dosada. Ja sam protivnik toga da se djeci daju igrice, kompjuter i TV vise od dva sata dnevno i to parcijalno ne odjednom. Onda smisljam kako da ih zabavim jer su im igrcke dosadile iako su neku mozda otvorili prije par dana. Sjecam se kad smo mi bili djeca, mogli smo satima da se igramo sa  izmisljenim karakterima, jednom lutkom, a danas djeca imaju raznorazne igracke  i brzo im dosade.


Ja sam cuvala razno razne kutije od paste, plasticne kutije od  vlaznih maramica kao i kartone od mlijeka i jos mnoge druge. 
 
 Kutije smo ofarbali, iscrtali negdje prozore i vrata, koristili i malo sjaja i dobili "mali grad" za igru i voznju autica. Najljepse od svega je bilo zajednicko iskustvo i druzenje. Momci su uzivali  dok su farbali, crtali, lijepili i sastavljali. Kada se sve zavsilo uz malu maminu pomoc jedva su docekali da povade male autice i figurice i da kreiraju svoj mali grad.