Moja ljubav prema rukotvorinama

           Moja ljubam prema rukotvorinama, javila se jako rano. Sjecam se bila sam jako mala kada sam sa divljenjem gledala teta Dilju kako prede vunicu. Ona je to tako vijesto radila, njeni prsti na lijevoj  ruci kao masina tanjili bi vunu dok bi desnom  brzo vrtela prelo. Onda bi od te iste vunice za cika Marka plela prsluk i vunjene carape. Pletenje sa dvije igle mi i nije bilo tako ocaravajuce kao pletenje carapa sa 5 igala. Ona je to tako vjesto i brzo radila. Dok je teta Dilja koja me je kasnije i naucila pletenju, pretezno koristila prirodne boje teta Radmila moja druga komsinica je pretezno plela u jarkim bojama. Tu me je teta Radmila i naucila kako da kombinujem vise boja, pa sam u 7 razredu isplela sebi prsluk sa svojim imenom. Moj otac kada se vratio sa puta odusevio se kada je vidjeo moj prsluk, moj prvi rucni rad. Sjecam se kao juce, ko bi god dosao on bi mu se hvalio.
 
        Od oca sam naucila da sijem. Sjecam se jedan citav dan sam ga gledala kako mjeri karirano bez-braon platno, reze, uporedjuje sa starim odijelom, crta kredom po platnu... Pa ga gledam kako sije to isto platno,  isprobava, prepravlja, opet sije. Da bi ga pustili da na miru radi ja i brat bi se igrali ispred kuce i uz nasu djeciju galamu preplitao se zvuk singerice kako prede. Kad se masina vise nije cula  utrcali bi u sobu da vidimo kao je ispalo. Sjecam se kako je tata fenomenalno izgledao u prelijepom kariranom odijelu sa prsukom i  kapom od istog materijala, koju je takodje sam sasio. Sa odusevljenjem smo ga gledali a mama i komsinica su se divile kako  je sasio za jedan dan odijelo sa prslukom i kapu, bez greske. Nikada nije isao na jedan cas sivenja ali je sve sam naucio. Cesto je kratio i suzavao svoju gardarobu na nasoj "Butterfly " singerici i ja bih se uvjek nekako nasla pored njega i pomno pratila njegove pokrete od podmazivanja masine, do mijenjanja kajsa, igle i konca. Tako sam se na njoj i naucila kako da sijem. Pa bih kratila i prepravljala staro, sila haljine za lutku, kao i vecina nas sto smo poceli. Mama je ludjela od mene, jer bi me cesto nasla kako kopam po staroj robi,  prevrcem po ormarima,  sjeckam, kratim, sijem , a tata bi me zato uvjek branio" pusti je neka se vjezba, kad to voli, ionako je to sve stara roba.:)
 
              Eto i danas posle toliko godina osjecam se kao dijete u prodavnici igracaka. Samo sto za razliku od mojih sinova koji se odusevljavaju sa igrackama moje su igracke, konci, platno, masine za sivenje i sve vezano sa hobi sivenja, heklanja, pletenja i mnogo cega drugog... Takodje  volim da kuvam, pravim torte i dekorisem kao i slikanje, pravljenje nakita...
      
       
      
 
 
            

No comments:

Post a Comment