Thursday, June 18, 2015

Od starog novo - presvlacenje stare stolice


 
 Evo jedan od mnogih primjera kako mozemo sacuvati neki komad starog namjestaja koji je dotrajao, izbledjeo i propao. Namjestaj koji nam je zao da ga bacimo,  za koji smo mozda i sentimentalno vezani, jer nam je poklonila omiljena osoba, neko ko nam je znacio jako puno, mozda donosi sjecanja na neka stara, srecna vremena...
  
Tako sam i ja  moju staru stolicu prefarbala, presvukla platno i od stare dobila "novu". Najprije sam makla naslon i pokrila novinama dio za sjedjenje. Malo ismirglala sa smirg papirom, prebrisala vlaznom krpom i kad se osusilo isprejala sa sedefastim krem sprejom. Gledajte da to radite napolju ili u dobro izvjetrenu prostoriju jer su svi ti sprejevi toksicni,


 
 
Kad se farba osusila  vratila sam dio za naslon koji sam predhodno  presvukla platnom .

 
 
 
Evo gore slika kako sam presvlacila jastuk za naslon. Najprije zadnju stranu  koju sam odmah montirala nazad na stolicu, onda ispred platno sa heftalicom heftala. Jedino sto sam izmedju obruca i sundjera  sa vrucim lijepkom stavila kanap koji sam predhodno oblozila istim platnom .
 
 
 
Od alata sam koristila: cekic, heftalicu, vruci lijepak i pistol za isti, platno, kanap i sprej u boji.
 
 
 
 
 

Ispod stolice platno je takodje propalo pa sam ga skinula i po dimenzijama starog izrezala novo.

 
Iskoristila sam platno od uzoraka iz fabrike namjestaja. Jeste da se sare ne podudaraju ali svakako se i ne vidi kad se stolica postavi na noge.


Takodje sam ivice oblozila sa kanapom obmotanim sa istim platnom. 

 Evo kako je to izgledalo.
Moj suprug koji je prvi bio da se izbaci stolica iz kuce je sad najvise koristi. Ko god svrati kod  nas primjeti stolicu i da pozitivan komentar. Jako je udobna i bas sam zadovoljna kako je ispala. Ako imate pitanja ili zelite da date komentar, samo izvolite...:))
 

 

No comments:

Post a Comment